Bloggen

Wil jij jouw blog op ons platform plaatsen? Stuur ons een e-mail voor de voorwaarden.

Blog - 3 Tips voor succesvol onderhandelen

3 tips voor succesvol onderhandelen

Het lijkt iets wat we niet vaak doen, maar niets is minder waar. Onderhandelen doen we elke dag, of het nou een zakelijke onderhandeling is of iets wat we niet op het werk doen. Daarom is het belangrijk om sterk in je schoenen te staan en ervoor te zorgen dat ze met jouw deal akkoord gaan. Echter hoef je niet een talent in onderhandelen te zijn, iedereen kan namelijk een succesvolle onderhandelaar zijn. In dit artikel geven wij drie tips voor succesvol onderhandelen. 


Geef een reden waarom ze met u moeten onderhandelen

Voordat u een onderhandeling aan kunt gaan is natuurlijk ervoor te zorgen dat de tegenpartij een reden heeft om met u te onderhandelen. Deze redenen kunnen van alles zijn, dus bijvoorbeeld een grote order plaatsen, een lange termijnrelatie aan gaan et cetera. 


Laat de ander als eerst een prijs noemen

Mocht u in zee zijn gegaan met een onderhandelaar, dan is het erg belangrijk om nooit als eerste je prijs op te noemen. Als u namelijk degene bent die als eerste een prijs noemt, dan zet u zichzelf als ware vast. Doe dat dus niet, je kan soms namelijk erg verbaasd zijn wat voor prijs de tegenpartij in zijn/haar hoofd heeft. 

Als bijvoorbeeld de andere bijvoorbeeld veel meer vraagt voor u product of dienst dan dat u zelf in gedachte had, dan kan u namelijk daar winst uit halen of wellicht een relatie aan gaan door het voor minder aan te bieden welke de tegenpartij in zijn/haar hoofd had. Zo verdienen jullie er allebei wat aan en is het ook makkelijker een lange termijnrelatie aan te gaan.


Bewaar de punten waar u op hekelt het laatst

Mocht u op een deel van de overeenkomst zijn gekomen waar u het niet direct mee eens bent? Sla dit punt dan over en bewaar het voor het laatst. Als u namelijk alles bent doorlopen en u er op alle andere punten wel uit bent gekomen, dan is het makkelijker over het punt waar u over hekelt sneller op te lossen. 

Meer tips en tricks over onderhandelen? Wellicht is een cursus onderhandeleniets voor u. Hier leert u hoe u overtuigend en succesvol kan onderhandelen. Meer informatie vindt u op learnit.